marstrand - sveriges seglingshuvudstad

Välkommen till oss och Marstrand – en underbar ö endast 40 minuter från Göteborg. Här njuter du av segling, båtliv, natur och kultur i en helt enastående historisk miljö.

Må som en kung på Marstrand

Här på Marstrand känns historiens vingslag lika närvarande som solen en härlig sommardag. Marstrand är ett sommarparadis och en världsmetropol för alla som älskar segling. Här finns Sveriges största gästhamn och mycket att utforska. Ta en tur till Carlstens Fästning, titta på jättegrytor eller flanera fritt längs gågatorna på vår bilfria ö. Välkommen hit för några oförglömliga upplevelser!

boka

Sevärdheter & Utflykter

För den som vill uppleva det äkta Marstrand föreslår vi en promenad i staden och runt ön. Vi har kartan som hjälper dig på din upptäcksfärd i Marstrands historia och natur.

marstrands äldsta gågata

Titta efter de runda kullerstenarna precis intill hotellentrén.

 

skallens fyr

Här möts de två haven Skagerrak och Kattegatt.

 

näckrosdammarna

Här finns de mycket sällsynta röda näckrosorna.

 

sälkolonin

Besök dem vid det södra inloppet, utanför Ärholmen.

 

korallreven

Blicka ner i havet vid västra Tåudden så får du se!

 

trollskogen

Här sägs Evert Taube ha skrivit visan Västanvind.

 

nålsögat

Följ kajen norrut och fortsätt en bit längs promenadstigen så uppenbarar sig snart Nålsögat. En mycket trång och fascinerande passage genom Marstrands enda berg.

 

jättegrytor

Titta till några av de 28 jättegrytor som finns väl bevarade från istiden. Du hittar dem längs promenadstigen och de är väl värda en omväg. Den största ligger vid den stora stentrappan.

 

grottor

Gå in i stenåldersgrottorna där Marstrands befolkning gömde sig under Tordenskiölds belägring 1719. En av grottan kallas för ”fru Arvidssons sängkammare”. Här födde hon under belägringen en son som sedermera blev en av grundarna till Ostindiska Kompaniet i Göteborg. Den översta grottan heter St Erik. Utanför den ”Predikstolen”, ett stenblock där prästen höll sina predikningar under belägringen.

öpromenad

Promenera runt ön längs de mysiga stigarna som tar dig till platser som Nålsögat, nakenbadet, grottorna och jättegrytorna. Hela öpromenaden är ca 5 km lång.

 

smugglarrännan

Titta till viken söder om Marstrand. Här smög smugglarna nattetid in med sina båtar. Varorna lastades av och fördes snabbt, via den skyddade ravinen, in i staden. Kanske känner du igen det från filmen Smugglarkungen?

 

stegelviken

Besök Marstrands tidigare avrättningsplats. Här badade även fångarna på Carlstens Fästning under uppsikt av beväpnade knektar. Följ ön söderut förbi Strandverket, förbi badplatsen och vidare runt kränet. Vid ”Lilla Hawaii” – den lilla badplatsen med sandstrand – ligger Stegelviken.

 

offerstenen

Utforska en dåtida plats för offerceremonier. Här sägs det att rännan i stenen var för att avleda offrets blod.

 

karlskogadalen

Ta en sväng till de första stenåldersboplatserna. Här har olika fynd gjorts som gör detta till en spännande historisk plats.

 

st eriks park

Flanera runt i denna vackra park som anlades i mitten av 1800-talet av Gustav Widell, rektor vid Marstrands läroverk. Han stakade också ut många av stigarna runt ön.