Ur ett historiskt perspektiv

Marstrand har en starkt förankrad och fängslande historia. Här har vikingaskepp lagt till och Lasse-Maja suttit inlåst. Konstnärer har inspirerats och kungar imponerats. Allt började redan på stenåldern och på 800-talet använde vikingarna Marstrand som uppläggsplats innan seglatsen till England. Fortfarande finns mycket av mystiken kvar på Marstrand.

historisk tillbakablick

Många är de kungar som passerat i Marstrands historia men framförallt en har gjort ett kraftigt intryck med sina många besök på ön- Oscar den II. Kungen anlände med ångar Drott och för skapa en ståtlig landsstigning anlades Kungatrappan rakt nedanför Grand Hotel Marstrand. När han lade till var trappan prydd med blommor och blad. En stålbåge designad som en kungakrona prydde kajkanten, därigenom skulle kungen passera.

anekdot - stanken i parken

I parken, precis framför Grand Hotel Marstrand, satt fiskarna och rensade sill. Här förvarades deras sillådor och stanken var olidlig. För att parken skulle börja uppskattas igen fick den sitt fina namn – Paradisparken.

Anekdot- den kungliga flaggstången

Precis utanför Grand Hotel Marstrand står en ståtlig, blå flaggstång. Många tror att vi glömt att måla över grundfärgen, men icke. Den blå flaggstången var en självklar statussymbol som visade att Grand Hotel Marstrand var svensk hovleverantör.

anekdot - mannen i vinkällaren

I vinkällaren hänger en tavla med motiv på en herre som ingen, än idag, vet vem det är.
Men han var tydligen inte särskilt omtyckt på ön, för någon har skjutit med två skott på tavlan – det ena missade grovt, men det andra blev fullträff i pannan